Tuesday, November 23, 2010

Al-Fatihah buatnya..

Lama jugak rasanya dah tak wat apa-apa entri kat dalam blog nie.. haa ni semua gara-gara broadband kesayanganku yang tidak mengizinkan saya online.. ish ish ish, asal klik connect je mesti yang timbulnya dial failed, waaaa.. rasa nak menangis la juga kan, tapi tak pa, sabar, sabar... wee~

Sambil menaip-naip layan gak tv dengan macam-macam cerita yang ada. Mula dengan tengok berita pukul 8 malam tadi. Banyak berita yang ada tak kira samada dalam atau luar negara. Hari ini bermulanya SPM dan STPM. Haha apa kabau la ek adik saya kat sekolah tuh. Dah tau dah adik saya ni boleh buat yang terbaik plus dengan usaha yang berlipat ganda.. Dahsyat betul tengok dia study (sikit lagi nak gila, hahahaha). Kalau sapa tengok berita hari ini mesti tahu akan berita tentang salah seorang calon yang menduduki spm tahun ni. Tapi tak pe bagi yang tak sempat tengok berita, meh akak crita sikit noh... ahaks!

Gambar hiasan..
Semporna, Sabah
Beritanya memang menyedihkan la. Saya dapat tahu pun daripada adik yang menalipon petang tadi. Tapi tak sempat nak cakap  dengan dia tadi, just mak dan adik yang lain je sempat bual-bual dengan dia tadi sebab saya ada hal yang perlu disegerakan urusannya. Dah settle urusan tuh, saya terus tanya apa yang adik nak cakap dengan saya tadi, then mak pun kata yang adik suruh tengok berita, ada pelajar meninggal dunia time spm ni.

Berdasarkan info yang diberi, saya pun tertunggu-tunggu juga berita yang akan keluar nanti. Sebelum pukul 8 lagi saya dah duduk tercongok depan tv (punya la excited nak tahu berita tu).. Last2, berita  yang ditunggu pun muncullah.. dan sah lah bahawa memang ada pelajar yang meninggal dunia.. Mengikut apa yang diberitahu oleh penyampai berita, pelajar yang bersekolah di Ledang, Johor itu mengadu sesak nafas dan meninggal dunia selepas mendengar taklimat peperiksaan.. marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.. Semoga rohnya dicucuri rahmat.
Indahnya~

Ibu pelajar tersebut juga ada memberitahu bahawa pada pagi hari ini, anaknya bersikap lain daripada biasa.. Pelajar tersebut bangun awal pagi dan begitu bersemangat untuk pergi ke sekolah. Sarapan pun diambilnya, tidak seperti selalu..

Namun apakan daya, kita sebagai manusia biasa tidak mampu melawan kuasa yang Maha Kuasa. Setiap yang bernyawa itu pasti akan mati, kita juga akan menyusul mereka yang pergi.. sama ada lambat atau cepat.. sama ada di usia muda, ataupun tua nanti.. Hidup mesti diteruskan biarpun tanpa insan yang disayangi.

1 comment:

khairafansuri said...

isk3 sedihnya..
macam2 insiden happen
lagi2 ble time dkat nk exam SPM
yup,btol tu kite xleh nak mlawan
kudrat dan iradah (kekuasaanNya)
InsyaAllah setiap recanaNya ade hikmah
disebaliknya..