Sunday, November 28, 2010

Maher Zain

Maher Zain
Salam pertemuan buat semua pembaca.. 


Sebagai permulaan, saya nak tahu, sapa yang kenal dengan jejaka di atas? sila angkat tangan anda..  hoyeh2,sudah2.. sila turun tangan anda. Rata-rata kenal dengan beliau, dan tidak kurang ada juga yang terlepas pandang tentang siapa Maher Zain ni.


Saya sendiri, mengenali Maher Zain bermula dengan popularnya lagu For the rest of my life yang telah diperkenalkan oleh rakan-rakan di kampus kepada saya. Pertama kali mendengar, hati terus terpaut, ada keunikan yang tersendiri pada lagu nyanyian Maher Zain ini.


Ini saya serta serba sedikit tentangnya:


Name: Maher Zain
Age: 29 years old
Nationality: Swedish (of Lebanese origin)
Education: BA in Aeronautical Engineering
Previous Job: Music Producer
Worked with in the past: RedOne (The Producer behind Lady Gaga, Akon etc)
Album Name: Thank You Allah
Number of Tracks: 13
Release Date: 1st of November 2009
Record Label: Awakening Records 
Facebook Page with close to 1 million fans: http://www.facebook.com/MaherZain

Istimewanya Maher Zain...

Maher Zain memang seorang penyanyi yang berbakat besar, sehingga kini, banyak lagu-lagu yang dinyanyikan oleh beliau yang berjaya menambat hati para peminat. Ada unsur dakwah yang terselit dikebanyakkan lagunya. Setelah seharian penat melakukan segala aktiviti, hati boleh menjadi amat tenang apabila mendengar lagu-lagunya. 

Kalau di negara kita Malaysia, lagu-lagu macam ini sering kali kita dengar hanya popular dinyanyikan oleh kumpulan nasyid. Berbeza dengan Maher Zain, beliau hanya bergerak secara solo dalam dunia nyanyian ini. Sehingga kini, beliau telah banyak membuat persembahan di negara-negara luar termasuklah di negara kita sendiri. Cari saja apa-apa carian yang kita ingin tahu tentang Maher Zain, pasti banyak yang akan kita jumpa di alam maya ini. Showcase yang telah diadakan di Malaysia sendiri telah mendapat sambutan yang menggalakkan. 

Buat para pembaca, rajin-rajinkanlah untuk meneroka Youtube untuk melihat persembahannya. Pasti anda akan terhibur.. Maaf! videonya tidak dapat saya sertakan di sini kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan.

Antara lagu Maher Zain yang popular:

 • Insha Allah
 • Ya Nabi  Salam Alayka
 • The Chosen One
 • For the Rest of My Life
 • Palestine Will Be Free
 • Always Be There
 • Thank You Allah
 • Allahi Allah Kiya Karo feat. Irfan Makki
 • Thank You Allah
 • Baraka Allahu Lakuma
 • Hold My Hand
 • Awaken
 • Subhana Allah feat. Mesut Kurtis
 • Open You Eyes
 • Ya Nabi  Salam Alayka (Arabic Version)
Lagu-lagu di atas secara asasnya dinyanyikan dalam bahasa Inggeris dan ada juga diselitkan nyanyian dalam bahasa Arab. Bagi siapa yang belum mengenali dirinya dan lagunya, cepat-cepat mencari maklumat akan dirinya. Secara asasnya beliau juga menyanyikan lagu beliau dalam bahasa inggeris sama seperti artis Barat yang menjadi pujaan remaja-remaja pada hari ini. Sokonglah orang Muslim, kawan-kawan!

Secara peribadi saya menyifatkan kita bukan sahaja mendapat hiburan yang berunsur dakwah apabila mendengar lagu-lagu Maher Zain, malah insha Allah kita juga akan mendapat pahala apabila memuji Allah walaupun ketika menyanyi. Bukankah itu lebih baik daripada menyanyikan lagu yang selain daripada itu!

Sebagai pelajar, lagu ini boleh menjadi daya penarik untuk para pelajar belajar bahasa antarabangsa iaitu Bahasa Inggeris. Sambil belajar, kita berhibur. Lagu-lagu beliau amat sesuai didengar oleh segenap lapisan masyarakat tidak kira tua atau muda. Tidak rugi kita menghayatinya!  

Itu lah serba sedikit tentang Maher Zain yang dapat saya kongsikan kepada para pembaca sekalian,  sebelum saya mengakhiri post kali ini, di bawah ini saya sertakan beberapa keping gambar Maher Zain, jumpa lagi!Maher Zain di Kuala Lumpur


Album~ 


No comments: