Wednesday, December 22, 2010

Hati dan Akal Bicara Cinta

Di sebuah pondok usang milik seorang hamba.  

Akal : Assalamualaikum, sahabat.

Hati : Waalaikumussalam...

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati terdiam...

Akal bertanya sekali lagi.

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati : Kurang sihat mungkin.

Akal : Mengapa?  

Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku...

Akal : Dia yang mana, sahabatku?

Hati : Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..

Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.

Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.

Akal : Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.

Hati : Tapi... Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.

Akal : Apa makna cinta?    

Hati : Kasih dan sayang.

Akal : Bagiku cinta itu gila.

Hati : Mengapa pula?

Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?

Hati : Ya. Begitu yang aku rasa.

Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?

Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh.

Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.

Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?

Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.

Hati terdiam lagi...

Hati : Jadi... Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?

Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?

Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..

Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk...

Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala...

Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!

Hati mulai menangis... Sepi... Kesal...

- Artikel iluvislam.com

Monday, December 20, 2010

Penghargaan buatnya..

Buat baik di balas baik, buat jahat jangan sekali. Mungkin ayat tersebut sering kita dengar sejak kecil lagi. Sememangnya bangsa dan agama kita banyak menekankan nilai-nilai murni dalam kehidupan demi mendidik anak bangsanya menjadi bangsa yang berjaya.

Tetapi mengapakah sering terjadi kacang lupakan kulit? Oh kacang tahukah kau bahawa tanpa kulit tak selamatlah engkau. Hujan di luar seakan mengiyakan apa yang dikatakan pada pagi ini. Lihatlah betapa indahnya bahasa Melayu kita, berbanggalah kita kerana dilahirkan sebagai bangsa Melayu yang cukup bertuah. Bumi kita kaya raya dengan pelbagai rezeki. Bumi Malaysia kita dikatakan lubuk rezeki oleh rakyat asing yang datang di bumi ini demi untuk mencari rezeki yang diturunkan oleh Tuhan. Bertuahnya kita.
 
Demi usaha dan kerajinan seorang teman yang sanggup bersusah payah meluangkan masanya untuk menukar wajah blog ini daripada oren kepada ungu, saya pula dengan senang hatinya akan membuat satu entri untuknya yang telah banyak menolong saya dalam dunia blog ini. Tak nak lah jadi macam kacang yang lupakan kulit kan. huhu.

Setinggi penghargaan kepada empunya blog Cinta Sang Fansuri, kerana dengan jasanya dapatlah blog saya ini merasa pembaharuan bagi dirinya ( kalaulah blog boleh berkata-kata, huhu) Terima kasih, terima kasih, terima kasih sangat-sangat atas kesudiannya menjadikan blog ini menjadi lebih baik dan menarik.

Untuk pengetahuan semua, teman saya ini sangat rajin mengedit blog terutamanya blognya yang dah beberapa  kali dijadikan bahan eksperimen, kuikuikui. Mula-mula buka blog sendiri semalam, terperanjat gileerrr, eh sapa plak yang dah ubah blog aku ni? Perghh terus terkunci mulut daripada berkata-kata lepas tu. Tiba-tiba ada orang kata, surprise!!!!... Huh memang betullah apa ayah cakap semalam, hidup ini MISTERI. Hahahaha, apa kena mengena dengan post kali ni. Disebabkan ada penyakit amnesia, maka perasaan terkejut itu pun hilang begitu saja lepas bangun dari tidur.

Maka, sebelum saya menutup bicara kali ini, suka untuk saya mengulang sekali lagi ucapan terima kasih yang tidak terhingga buatnya. Jasamu kukenang~

Oh terharunya~ish3

Aku dan Kekasihku..


Kali ni aku nak kongsikan tentang KEKASIH aku? (aku taip huruf besar tu sebab aku terlampau sangat sayang kat DIA!) Penyayang sifatnya. Betul ni.. tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Pasti akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Pergghh !!
Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah...KEKASIH, kan?! Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni... tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan?
DIA tak kisah pun kalau aku tak ingat kat DIA. Tapi rugilah aku. Sebab, kalau aku ingat &contact je DIA, sure macam-macam la yang aku dapat. Tak kiralah, material ke... spiritual ke... emm memang kekasih sejatilah tu! Bila aku rindu kat DIA, baca je surat-surat yang DIA bagi tu. Macam-macam nasihat ada dalam tu. Siap bagi contoh lagi nak suruh aku faham.
Sebelum ni, aku pernah gak frust. Memang sedih giler la masa tu. Ye la, cinta bagai nak rak, tiba-tiba clash gitu aje.  Tapi KEKASIH aku yg ni lain, DIA tak kisah pun dengan cerita aku frust tu. Siap bagi semangat lagi. DIA takde jeles pun.
Cuma aku je yang jeles dengan DIA. Memang ramai yang jatuh cinta dekat DIA. So, aku pun kenalah usaha betul-betul. Kata orang putih ~what you give, you get back~
So, kalau aku usaha lebih sikit, aku dapat lebih la, kan? KEKASIH aku ni baik sangat-sangat.
Perfect! Tu yang kadang-kadang aku tengah-tengah malam...  pukul 3-4 pagi tu pun, kalau aku terjaga, aku sure akan contact DIA. Rindu aaaa! Sebenarnya, KEKASIH aku ni kaya... millionaire... billionaire...dan entah apa-apa naire lagi... tu yang pemurah sangat tu. Semua keperluan hidup aku, DIA yang support... percaya tak?
Free of charge... tapi aku tak sedap hati la... mestilah kena hargai apa yang DIA bagi tu, kan? Mak aku kata, kalau orang dah bagi, suka ke tak suka, amik aje la.. .pastu pandai-pandailah membalas budi.. tu yang buat aku sanggup berkorban apa sahaja... cheewah!
DIA suruh aku belajar sungguh-sungguh. Kalau boleh belajar semua ilmu. Sebab, KEKASIH aku ni memang cerdik+bijak+genius dan lain-lain...DIA kata, tanpa ilmu, setiap amal yang aku buat semua sia-sia. DIA pun tambah sayang kat aku kalau aku rajin belajar.
Malu la sebenarnya nak cakap ni...
Emm... aku sebenarnya belum pernah jumpa DIA lagi pun. Belum bersedia la... tapi KEKASIH aku ni dah janji, satu hari nanti, mesti jumpa. Sekarang ni menghitung hari la aku ni. Tapi kecut perut gak! Takuut! Aku mesti prepare awal-awal.
Daripada surat-surat DIA yang ada tu, aku tahu la apa yang DIA suka, apa yang DIA tak suka. Mestilah aku nak buat apa yang DIA suka, jadi, DIA tambah-tambah sayang la kat aku, kan? Takpe la, berkorban sekarang, sebab dia dah janji, sapa-sapa yang DIA sayang, DIA bagi hadiah special yang aku tak pernah terfikir pun!
Ish! Rindu sangat dah ni!
Kekasih.. Aku berjanji, aku akan pertahankan cinta suci ini..
Walau nyawa digalang ganti, menggadaikan cinta teragung ini..
Tidak sama sekali..
Walaupun tak pernah berjumpa, aku tetap bahagia..
Itulah kekasihku.. Allah SWT.. cinta teragungku!

Saturday, December 18, 2010

Akhirnya..

Alhamdulillah..
kepada semua pelajar IPG yang tertunggu-tunggu elaun bulan Disember ni,
walaupun pada 17hb baru elaun di masukkan ke dalam akaun bank bsn masing-masing,
sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan...
membuatkan ramai orang sengsara, sedih, duka, kecewa, dan banyak lagi lah..
ish3 dasyatnya..

Kata seorang lecturer,
kesusahan itu adalah nikmat yang tertangguh,
keperitan dan kepedihan yang dilalui akan membuatkan kita lebih menghargai nikmat yang dikecapi setelah melalui detik-detik kepayahan.

Bersyukur sangat-sangat di atas segala nikmat yang diberi olehNya kepada kita,
bersabar bila elaun belum masuk,
bersyukur bila kita dah dapat elaun,
apa yang penting,
gunakan dengan bijaksana,
simpanlah untuk masa depan...
jadikan apa yang telah berlaku sebagai pengajaran dan pedoman
agar kita lebih cemerlang melalui hari-hari yang mendatang..
Ingat tu!

Wednesday, December 15, 2010

Cinta kita

Lirik lagu cinta kita
Teuku Wisnu feat Shireen Sungkar

Inilah aku apa adanya
Yang ingin membuatmu bahagia
Maafkan bila ku tak sempurna
Sesempurna cintaku padamu

Ini cintaku apa adanya
Yang ingin selalu di sampingmu
Ku tahu semua tiada yg sempurna
Di bawah kolong langit ini

Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini

Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan

Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi

Cinta kita abadi selamanya

Jalan kita masih panjang
Ku ingin kau selalu disini

Biar cinta kita tumbuh harum mewangi
Dan dunia menjadi saksinya
Untuk apa kita membuang-buang waktu
Dengan kata kata perpisahan

Demi cinta kita aku akan menjaga
Cinta kita yg telah kita bina
Walau hari terus berganti hari lagi
Cinta kita abadi selamanya..

Monday, December 13, 2010

Satu Daerah Satu Industri

Bertempat di : 


Program :

Salam selamat malam. Oleh kerana post kali ni ditulis, direka dan dicipta pada waktu malam, maka ucapan yang paling sesuai ialah selamat malam buat semua, sama ada yang mengenali atau tidak mengenali diri ini. Harap-harap semuanya sihat-sihat belaka dan ceria hendaknya.

Malam ni just nak kongsi satu cerita yang baru saja berlaku baru-baru ini. Boleh la kita katakan yang cerita ini hot sehingga berasap-asap (err, boleh caye ke) dan sehingga kini belum lagi basi. hukhukhuk.

Bertempat di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka atau lebih masyhur dikenali dengan nama pendeknya iaitu MITC, satu showcase telah diadakan yang diberi nama Satu Daerah Satu Industri 2010 (SDSI) seperti yang telah kawan-kawan lihat di atas ye.

Setibanya saya dan keluarga di sana, kami terpegun melihat ramai orang di suatu tempat. Agak-agaknya apa yang dorang buat ramai-ramai kat sana ek?? Memandangkan waktu ketibaan kami di situ bersamaan dengan waktu makan rakyat di Malaysia ini, ramai orang yang berpusu-pusu mencari tempat duduk, membeli juadah yang mungkin juga dah lama mereka tak jumpa, atau mungkin juga makanan yang diidam-idamkan selama ini. (huhh, riuh rendah tahu tak). Hah apa yang bestnya kat sana, terdapat pelbagai gerai yang datangnya dari seluruh negeri di Malaysia seperti Selangor, Johor, Melaka, Perak, Sarawak dan macam-macam lagi tau. Saya sempat memandang menu yang sentiasa menjerit-jerit untuk di pandang oleh pengunjung (tak pun tuan punya gerai yang jerit lebih-lebih, huhu), ternyata terdapat pelbagai jenis makanan lagi yang belum saya cuba berdasarkan nama makanan yang belum pernah lagi saya lihat atau dengar sebelum ini.

Haa itu baru cerita kat luar MITC, belum lagi masuk dalam. Datang-datang je kat depan pintu ada security guard yang tercegat (usshh, terima kasih la kerana sudi memastikan kami selamat masuk ye). Oh lupa sebelum itu, kami beratur dengan barisan yang panjang , rupa-rupanya petugas yang bertanggungjawab nak bagi buku program dan pelekat pelawat kat kita orang ini (ceh gila sekema ayat). Huh masa saya pergi pun nombor pelawatnya dah 31483, itu baru hari kedua, agak-agaknya berapa ramai yang datang sehingga hari terakhir kan.

Dah masuk tu kami pun terjah ke semua showcase setiap negeri. Macam-macam yang ada, selaras dengan objektif program ini diadakan, memang terdapat banyak barangan bumiputera dari pelbagai daerah dipamerkan. Naik juling biji mata menengoknya. Bagi siapa-siapa yang tak jelas tentang SDSI ni, mari kita pelajari apa itu SDSI keh murid-murid....

Suatu hari di sekolah...

Cikgu: Murid-murid, siapa yang pergi showcase SDSI hari tu?
Ani : Saya, cikgu.
Amin: Saya pun pergi juga, cikgu. Memang seronok dapat pergi.
Itu lah sebahagian pelajar yang jawab, lalu cikgu pun terus mengajukan soalan kepada anak-anak didiknya lagi.
Cikgu: Bagus, sekarang siapa boleh terangkan apa itu SDSI?
Anita: Saya, cikgu. Kawan-kawan, berdasarkan buku program yang saya dapat, program SDSI dilaksanakan melalui konsep pembangunan produk/perkhidmatan yang unik pada identiti sesebuah daerah secara komersil untuk meningkatkan sosio-ekonomi secara komuniti.

Hah, back to this blog okeh. Ada macam-macam produk yang ada kat sini. Bermula daripada makanan, minuman, pakaian, kraftangan, aksesori, cenderahati dan segala macam jenis lagi yang ada kat showcase ni. Jom kita tengok.......

Kek sarawak paling banyak~,lalala

dari sarawak
kerongsang, sekali pndg mcm duit emas dan perak je
masuk ke tempat negeri
pahang
negeri perak
kat dalam ni macam-macam jenis
kraf ada







khusyuk encik ni buat kerja
Kasut yang penuh dengan manik

Antara pengunjung yang datang
dapat rasa air buah melaka, free
air buah melaka
tenun, masa nie akak ni tgh rehat
main congkak, antara aktiviti yang ada.

negeri sembilan
Huh, berpeluh edit gambar2 ni. Berjaya juga akhirnya, syukur.. Ini je gambar yang sempat diambil ihsan daripada handphone adik. My camera tak bawa sebab sebenarnya tak plan pun nak gi MITC ni. Dah dalam kereta baru la terfikir nak datang melawat showcase ni. Kalau ada camera lagi  banyak lagi gambar yang kena  tangkap. kuang3. Nasib baik handphone adik batery kong lak time tu.

Okey dah dapat maklumat tentang SDSI ni tahun depan boleh ajak mak, ayah, adik, abang, kakak senang cerita semua saudara-mara untuk datang ke sini. tengok macam kita orang ni, barang-barang kraf dari sarawak yang semestinya unik tidak kami lepaskan. no no no. Tahun ni dah tahun ke lima dibuat kat melaka. So, jom jalan-jalan..Next year, entah siapa yang tahu....

Sunday, December 12, 2010

Kisah Zaman Tadika..

Kabare?
Wes mangan?

Keindahan Pantai Port Dickson
haha. Pandai juga saya cakap jawa ek (erkk perasannya aku nie). Tapi itu la hakikatnya, buat masa ini,itu yang sempat dipelajari daripada kawan-kawan di kampusku yang sangat sedia meluangkan masa yang ada untuk mengajar saya tentang bahasa jawa. ada gak words lain yang dipelajari tapi tak ingat lorh. Ni yang tak sabar nak balik kampus ni (kau nak balik semata-mata nak tanya Bahasa Jawa?? macam la tak boleh mesej, dusshhh). Tapi tak pe, nanti boleh tanya mr fansuri yang juga berketurunan jawa macam kawan-kawan saya (bling2*_*) 

Ceritanya begini, lepas je saya lahir kat dunia ni, saya pun terus dijaga, diberi makan, minum dan didodoikan sehingga mendapat tidur yang sangat cukup. Lalu membesarlah saya menjadi seorang kanak-kanak yang cukup sihat dan kuat (minum milo anda jadi sihat dan kuat) okeh, tak kelakar.



Masuk je umur saya enam tahun, saya telah di hantar oleh ayah dan mak ke sekolah tadika. Walaupun saya tak mula bersekolah sejak berusia 5 tahun(macam adik-adik saya yang lain). Saya merasakan seolah-olah saya telah disuruh dan dipujuk untuk bersekolah seawal 4 tahun! waw, mengapakah saya berkata begitu?? cepat jawab! (memaksa sampai penumbuk ditunjuk ke arah pemabaca, haha mengarut suda~) 

Ohh, rindu tehadap PD tak dapat dibendung,
dimanakah tadika ku~
Ini adalah kerana selama setahun memegang gelaran sebagai budak sekolah tadika, sebanyak tiga kali saya telah berpindah tadika. Bermula dengan di Port Dickson, kemudian ke kampung halamanku Pengkalan Balak dimana nenek dan datuk tinggal selama ini dan di tadika kemas Lubuk Redan, Melaka. 

Mula-mula sekolah den (saya-Negeri Sembilan) tak tahu apa-apa. Yang den ingat den kat sekolah tu den kata (eh ni ke sekolah). Macam pertama kali nampak sekolah je den ni kan. hahaha. Den ingat lagi, cikgunya baik, tapi den gagal nak ingat muka cikgu yang mengajar den masa tadika dulu. Kalau la sapa-sapa cikgu tadika den ada terbaca post den ni, den nak ucap terima kasih kat cikgu walaupun den ni ada kalanya tak dengar cakap cikgu, maafkanlah kesalahan den ye cikgu, dan halalkan apa yang dah cikgu beri kat den ni. Den ingat lagi masa den sekolah kat sini dulu, cikgu suruh den cakap dengan mak balut buku, tulis nama kat lopak pensil den (bukan lopak air, sejenis alat yang digunakan untuk meletak pensil pembaris pemadam dan segala macam alat tulis lorh), dan apa lagi tak yang cikgu suruh dulu, den tak dapat nak ingat lah. 

Ni plak suasana malam~
Nak dijadikan cerita, den mula-mula tu ingat dah nak bagitahu mak, tapi bila balik je kena sergah pula dengan adik den tu yang den terlupa (haha, pandai la ko, alasan!) Den jadi tak ingat langsung nak bagitahu mak dan ayah tentang apa yang disuruh tu, ishhhh budak ni. Bila kat sekolah je, cikgu pun cakap macam ni, "murid-murid, dah buat ke belum apa yang cikgu suruh? dah balut buku, dah tulis nama ke belum?". Perghh masa tu.... Opsss, alamak macam mana aku boleh lupa ni, tapi nasib baik masa tu den cepat-cepat senyum, sejuk hati cikgu den tengok senyuman den masa tu, wahahahaha. Tiba-tiba kantoi la yang den  tak buat lagi apa yang disuruh oleh cikgu den tu, haa ni yang den suka cikgu den ni, nasib baik dia faham yang den bukan tak mahu balut tapi lupa akibat daripada peristiwa sergahan yang amat dahsyat dari adikku itu (kalau ye pun nak main dengan akak dik oi, kasi la akak bagitahu mak dulu, wakaka) Attention ye mr fansuri, Make sure tabiat melatah awak tu dibuang ASAP.. huhuhu..So, bila ayah datang ambil kat sekolah time tu, baru la cikgu cakap dekat ayah, balut dan tulis nama kat penselbox saya tuh. Oh u so smart teacher.. teknik yang bagus daripada marah-marah yang akan membuatkan  muka nampak lebih tua daripada usia sebenar. Errkk..

Back to Malacca
Ok sekarang kembali ke bahasa normal (kecingg***). Disebabkan adik saya yang nombor tiga daripada adik beradik masa tu tak sabar-sabar nak keluar melihat dunia (lahir). Kami sekeluarga pun telah kembali ke kampung di mana kedua-dua family mak dan ayah menetap. Jadi, saya pun kena la tukar sekolah sekali kan. Em mungkin sebab mula-mula masuk tak ada kawan sangat so saya pun tak gembira nak pergi sekolah. Bosan la.. Pagi-pagi pergi sekolah dengan seorang sepupu yang berusia 5 tahun, adik fuad namanya (hei ad ingat tak muka kita dulu sama kan kan ) Pak Lang yang hantar. Pergi sekolah tak naik kereta pun sebab dekat je dengan rumah nenek masa tu, tapi kena lintas jalan yang banyak juga keretanya. Perghh ingat lagi time tu, ada budak lagi baru masuk (selepas saya). Budaknya memang pandai, cikgu ajar dia cepat ingat. Yang kitaorang ni kesian cikgu kena ulang suara (satu, dua, tiga). Time rehat adalah masa yang ditunggu-tunggu, bukan sebab lapar nak makan, tapi sebab nak pergi main dekat depan tadika je. Eiyaahhh masa tu la semua kanak-kanak rebina (errr, saya yang paling matang kat situ, huhuhu) menunjukkan pelbagai aksi dan skill yang menyebabkan kanak-kanak lain akan berkata (ek eleh, setakat tu aku pun tahu). Dalam keadaan yang tak seronoknya bersekolah disini, ada satu benda yang menyebabkan mood seronok datang.. haa, nak bagitahu la kepada yang tak tahu kan, kedai atuk gua dekat je dengan tadika, ada time-time free, sergah atuk kat kedai, sambil berkata... atuk, nak keropok(sambil buat muka kesian). Suka kat atuk, atuk selalu bagi free tak yah bayar, hhehe.

Eye On Malaysia
Setelah ibuku selesai berpantang larang, maka kami sekeluarga pun berpindah ke sebuah tempat yang diberi nama Taman Lubuk Redan yang juga terletak di Melaka. Hoh kat sini best dan sangat seronok. Kawan-kawan best, cikgu best, makanan sedap, belajar pun best, mainan banyak, riang-ria je semuanya tau. Walaupun tak berapa ingat apa yang saya belajar masa tu, tapi jemput-jemput masuk eh bukan ia sejenis makanan yang dipanggil jemput2, memang tak dapat saya lupakan (aku ni ingat makan je) Betul weh, dalam banyak-banyak, tu yang paling memikat hati, pastu makan dengan sos, pergghhh sedap sampai meleleh air liur (pergi cepat lap!) ooohhh baru sikalang gua ingat, cikgu ada ajar, lagu twinkle2 little star dengan seekor labah-labah (sambil buat gaya kami menyanyi). seronok3. 

Memang tak dapat lupa la semua tu, paling ingat tentang kawan-kawan yang prihatin sangat, sampaikan gigiku tercabut lalu darah pun mencurah-curah ke ladang gandum (ek eleh, nak tiru, koko kelunchh plak). Abaikan. kawan-kawan ramai yang teman masa saya basuh darah tu, ingat lagi ada sorang mamat kecik nie tanya.. wehh tak sakit ke (yang pelik kenapa mulut dorang ternganga macam gigi dorang plak berdarah), dengan machonya saya berkata, tak sakit pun wehh.. Budak tadika balik sekolah awal, pukul sebelas dah balik. Petang pula aktiviti bemain kasut roda dengan teman-teman setaman dekat taman la di mana lagi. Uh geng-geng kasut rodaku masa itu semuanya berkasut roda dengan pelbagai warna. Saya punya warna hijau tau! cewaahh. pelbagai skill telah kami cipta tapi sayangnya kami minta maaf kerana tak dapat ke peringkat antarabangsa semuanya gara-gara saya telah berpindah ke Ayer Keroh...

Ehem2, banyak lagi nak story tapi rasanya cukup la sampai sini dulu zaman tadikaku.. 

Buat kawan-kawan..

Darjah 1 Sekolah Kebangsaan Bukit Baru (1998)..
Darjah 2-6 Sekolah Kebangsaan Ayer Keroh (1999-2003)

Kalau ada sapa-sapa terbaca terpandang tertengok silalah contact aku di sini ye..

Cerita tentang kita akan dimuatkan dalam post yang akan datang, InsyaAllah.. 

Hah nantikan pula zaman sekolah rendahku!! jangan lupa!! see u again...

Friday, December 10, 2010

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal


Mak...
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari...
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih...
Mak tau tak...
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa...
dan itu juga terakhir kalinya
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh...
nak tinggal kan anak-anak mak... nak tinggal kan dunia fana ni...
Mak macam dah sedia...
Seminggu sebelum tu...
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai...
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih...
Kakak pun rasa hairan...
Mak tak penah buat gitu...
Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak...
Tapi mak seolah-olah tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ...
Kengkadang siaran indonesia ...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih-bersih...
Pastu mak jemur karpet-karpet. ..
Pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
Mak biarkan ruang tu kosong..
Rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...
Paling menarik sekali mak bagitau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
Ada kat dalam almari...
Ada kat dalam dalam beg...
Ada dalam ASB...
Ada kat dalam Tabung Haji..
Mak cakap tak berapa cukup lagi...
Ada kat dalam gulung tikar...
Masa tu mak perasan takk..??
Kiter gelak sakan bila mak bagitau duit dalam gulung tikar...
Kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
Mak cuma gelak jer...
Eeemmm..bahagiaa nya saat ituu...
Mak... Hari tu hari sabtu 18 Ogos 1999 pukul 3 petang mak tiba-tiba sakit perut...
Bila malam tu kiter sampai dari KL...
Mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk...
Mak tetap takmau pi hospital...
Dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital...
Tapi kiter berkeras juga pujuk..
Nanti di hospital ada doktor...
Ada ubat untuk mak..
Kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer...
Mak tetap tak bersetuju...
Mak memang degil..
Tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk...
Mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
Kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital...
Mak...
Ampunkan kami semua...
Kami nak mak sehat...
Kami sayang mak...
Kami tak mau mak sakit...
Kami terpaksa juga hantar mak ke hospital...
Ampunkan kami yer mak...
Mak... Malam itu abang bawa mak ke hospital
Dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak
Kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
Cukup ker duit..
Kiter jawab pula...
Kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
Mak gelak ajerr...
Lepas tu bila kereta kiter sampai...
Mak buat kenduri kesyukuran...
Dan kiter masih ingat lagi...
Bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor...
Punya la kiter takut...
Kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak...
Bila balik sahaja kampong...
Kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj...
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
Mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga...
Mak...
Tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
Mak, kiter menipu mak kan ...
Ampon kan kiter...
Mak...
Jam 4.30 pa gi 19 Ogos 2006
Bila tiba aja kat hospital...
Nurse tengah balut mak dengan kain putih...
Mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak...
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak...
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
Mesti mak nampak semua tu kann... kann... kannn...
Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
Jalan di depan terasa makin kelam...
Airmata dah tak mampu di tahan...
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
Di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
Kosong...sekosong hati ini...
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya...
Terasa syahdu dan sayu...dinginnnn...
Mak...
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ...
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi...
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak...
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan...
Mak perasan tak...?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter...
Dia kata... "dikk...jangan nangis... kalau sayang mak jangan buat gitu... jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
Lagi laaaa... laju airmata ni..
Tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak...
Mak...
Sampai takat ini surat ni kiter tulis...
kiter nangis ni...
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi...
Takder orang yang bangun lagi...
Kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
Kiter rindu kat mak..!
Takpa la...
Nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
Kiter baca yassin untuk mak...
Mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya...
Semua anak-anak mak mengelilingi mak...
Menatap wajah mak buat kali terakhir...
Semua orang kata mak seolah-olah senyum aja...
Mak rasa tak...
Masa tu kiter sentuh dahi mak...
Kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk...
Kiter tak mampu nak cium mak...
Kiter tak daya...
Kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan...
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
Tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak...
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah...
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
Badan akak terasa panas...
Makk...
Anak mak yang seorang tu demam...
Mak tauu...
Cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak... Hari-hari ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
Boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap...
Masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan...
Entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar-gambar mak pastu apa lagi...
Semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
Tangisan tak dapat dibendung...
Mak tauu...
Kiter cuba bertahan...
Memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
Nak cakap dengan mak...
Anak mak yang ni dah tak betul kan ...????
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata... "tak baik laa nangis aje.. doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis...
Mak tau tak..
Di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
Rasa nyilu sangat...
Menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
Hanya sedekah al-fatihah kiter berikan...
Mak...
Cukup la sampai sini dulu...
Kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu...
Kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
Selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ...
Kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
Esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula...
Mula-mula kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
Pastu kawan kiter bgtau...
Simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak
I LOVE YOU SO MUCH
Dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
Memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
Sampai masuk universiti..
Sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
Boleh rasa duduk kat negara orang... sampai akhir hayat ini jasa mak tak akani  mampu kiter balas..
Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil
Dipetik dari...


Komen saya:

Kisah ini bukan kisah hidup yang ditulis oleh pemilik blog ini iaitu saya. Ia diambil dari laman yang telah saya sertakan di atas. 

Secara jujurnya memang sangat-sangat tersentuh apabila membaca surat yang ditulis oleh seorang anak khas buat ibu tercinta yang telah kembali kepada Yang Maha Pencipta.

Ia adalah luahan rasa dan perasaan yang dialami apabila hilangnya insan yang amat dicintai dan dikasihi dalam hidup. Ya Allah sedihnya. tak dapat nak diungkapkan lagi perasaan ini dengan kata-kata.

Nie pula luahan hati teman yang turut membaca artikel ni...:


teman: huuu kiter syg kt mak kiter
teman: maceh awk sdi shre atikel nie
teman: sy doakn mak kite dlm sehat salu
teman: dan jike
teman: kehendakNya sdemikian
teman: matikanlah mak kiter dlm husnul khatimah
teman: aminn~


Saya sayang sangat kat mak saya..
hmm tu je la,
sedih la..
Jangan lupa doakan mak kita tau kawan-kawan~