Saturday, February 19, 2011

Bila perut berkeroncong..

Bila ada orang lapar, kita mesti akan dengar perkataan ni.. yang lazimnya digunakan oleh masyarakat pada hari ini... "weh, jom la makan, perut aku dah berkeroncong dah ni.." tak kurang juga ada yang akan kata.. " dah bernasyid2 dah cacing kat dalam perut aku nie". Banyak lagi la kiasan-kiasan yang digunakan untuk mengatakan bahawa perut kita sedang lapar.

Yup hari ni tuan punya blog nak bercerita tentang makanan. Setelah laptop kesayangan saya ni digodeh2 maka saya pun jumpa beberapa gambar makanan yang pernah saya ambil pada suatu ketika dahulu. Ditambah plak time2 macam nie perut dah mula lapar so saje je nak cari nahas dengan buat cacing kat dalam perut ni kepanasan dan makin kuat lagi bunyi keroncongnya bila mereka tengok gambar-gambar sensasi yang akan saya paparkan sebentar lagi. hehehe

Budak duduk asmara kuat makan? apa pendapat anda? meh kongsikan di sini.. bagi mereka yang pernah tinggal di asrama tak kira la masa sekolah dulu atau pun sekarang ini masih lagi kena atau terpaksa tinggal di asrama.. Apa yang menyebabkan pelajar2 ni kuat makan agaknya ye.

Sejarahnya, saya memang merupakan salah seorang pelajar yang telah dihantar oleh mak dan ayah untuk tinggal di asrama walaupun jarak perjalanan rumah dengan sekolah tidak sampai setengah jam lamanya. Kalau nak ikut pengalaman yang saya lalui, budak2 asrama ni memang pantang letak je makanan kat depan mata, jam-jam tu jugak disapu bersihnya makanan tu.

Ushhh memang rugi sapa yang tak pernah duduk hostel masa dekat sekolah dulu.. tak dapat rasa macam mana suasana tinggal di asrama dengan peraturan yang memang ketat, padat dan mantap. Dari bangun pagi sampailah nak tidur balik, rasanya macam tak ada masa nak bersenang lenang yang lama, nak duduk bercerita lama-lama..

Setiap masa korang kena rushing2 makan, mandi, belajar, or curi-curi tidur jap masa tengah prep.. curi-curi pergi kantin masa tengah prep sebab tadi tak sempat nak makan kat dewan asrama dan banyak lagi lah. memang semua tu kenangan yang manis untuk dikenang sampai bila-bila pun.

Ok sebelum tersasar lebih jauh, meh balik pada perut yang berkeroncong tadi.. Ikut jadual yang lazim, dak2 hostel ni makan satu hari 6 kali. Pagi pergi sarapan, time rehat kat sekolah dalam kol 10-11 korang gi kejar nasik lemak kat acik kantin, tengah hari of course la lunch kan.. then makan kuih yang mak cik dewan makan buat dalam kol 4.30 ptg cam tu la. Time nak gi prep dulu, ikut dorm, sape yang duty hari tu gi hantar bekas kat dewan, nanti dah blek prep baru amek kuih-muih-buih tu.. huhu, ok next, makan petang, makan nasik, time nie memang ramai dak2 turun terutamanya bagi mereka yang tak sempat nak makan tengah hari lepas balik sekolah. Lauk ptg2 pn memang best, ayam sambal, daging sambal, dan macam-macam lagi la kan.. Yang terakhirnya makan lepas balik prep malam, nie pun time zaman saya dulu, makan makanan berat macam nasi, mi, kueh teaw dan lain-lain lagi.

Banyak kali kan makan kat hostel dulu. Kejap makan, kejap makan, tapi aku tengok korang nie tak jugak kenyang-kenyang. Baru gi prep kejap, masa makan yang korang sebut dan tertunggu2.

Dulu masa kat asrama, tak banyak stok makanan yang ada, tu yang lapar je jadinya. Biskut tak de, air pun tak banyak.. lagi2 time lupa nak amek air sebelum malam, lagi la menjajau cari air malam-malam kan. tak macam kat rumah, korang kunyah makanan 24 jam.. duduk jap makan cekelat, duduk tengok tv makan lagi keropok, borak-borak dengan keluarga, makan lagi biskut cicah dengan air milo, kopi, teh. Memang senyap la cacing kat dalam perut tuh jawabnya. Ade tu cerita kat dewan makan plak, kalau rasa makanan yang kita makan tu x cukup, alamak segan la plak nak mintak lagi.. so korang lebih rela biarkan perut lapar dari menanggung malu.

Dulu asal balik rumah je, mesti ada orang tegur, ai makin berisi nampaknya makan nasi kawah dekat sekolah. dah bulat je jadinya. Ada efek gak ek rupenya makan 6 kali sehari ni. Berbeza dengan sekarang, makan cuma dua kali, atau tiga kali je sehari bila masing-masing dah berada di IPT pilihan masing-masing. Sekarang tak macam dekat asrama yang dulu lagi, bila lapar gi dewan makan ambil nasi then beratur tunggu mak cik tu isikan lauk dalam pinggan atau pun tray. Tak yah bawa duit pun konfem dapat makan. Sekarang nie, no money no food la jawabnya.

Untung sangat2 bagi kita yang dapat elaun, ada juga duit untuk sara hidup dekat kampus ni. Kalau kita manage betul-betul, tak membazir dengan perkara yang tidak berfaedah, mesti cukupnye la duit yang kita dapat tuh. Cehh ni dia akauntan tak jadi dah bagi ceramah. Aishhh rindu plak kat Usim. huhuhu..

Jadi secara kasarnya dapatlah disimpulkan bahawa rezeki yang Tuhan bagi tu jangan dibazirkan begitu sahaja. Tak bersyukur namanya tu. Nak cari duit tu bukan senang kawan-kawan, penat sangat.. Sebab apa saya cakap macam tu?.. sebab saya pernah bekerja satu ketika dahulu. memang memeritkan. Masa tu sampai fikir macam ni... Lebih best kalau belajar sampai bila-bila... Kalau best pun masa keje ni masa dapat gaji la. itu la yang jadi pengubat pada kesakitan yang dilalui...

aduh rasa makin lapar la plak... Jap2 saya nak bagi cacing yang dari tadi tak reti dok diam nie tengok makanan-makanan yang best nie, hahaha.. lepas tu baru la nikmat menjamu masakan mak yang saya bawa dari rumah tadi. Thanks mak sudi masak untuk anak mak yang sorang nie... ^_^

Jemput makan semua.. Oh ada dapat mesej la, ada orang ajak makan jambu kat bilik dia~ hee

teringat makanan masa kat Mid ari tu~

Haa.. best gle dapat mnum air kelapa
fresh lg tu~

oh nie feveret adik sy~

Itu air milo.. yummy

Ni makanan sampingan~
hee

best gle smbal dia~!
Dah2 cukup, jom kita makan..

1 comment:

sobri yaacob said...

serius..masa duk hostel..pantang ada mkanan bli or kwan bwak dri kmpg mesti satu asrama kekah ramai2..best gler waktu 2..

tgk gmbr kat enty ni ni wat saya lpar plak .. :)