Sunday, March 20, 2011

Bumi Tangkak

Alhamdulillah selamat juga kami sampai ke Tangkak dengan izinNya tanpa sebarang gangguan atau halangan. Kalau nak diikutkan, time yang macam ni sepatutnya kami pelajar Iptho dah pun pulang ke kampus untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang pelajar.

Pengalaman Berasaskan Sekolah atau lebih mesra dikenali dengan PBS akan bermula esok. Itu bagi kami. Ada juga rakan-rakan yang dah pun memulakan tugasan mereka di beberapa buah negeri yang hari persekolahannya bermula pada hari Ahad. Good luck buat mereka semua! Maklum balas yang diterima daripada kawan-kawan macam-macam lah. Ada yang kata best gle! huh itu tak tahu lah membawa maksud sebaliknya ataupun betul-betul kan. Ada juga yang suruh ready untuk waktu perhimpunan.

Apa-apa pun semestinya bermacam-macam pengalaman yang dirasai apabila PBS nanti. PBS kali pertama dalam hidup ceh! kami mulakan di Tangkak. Kami? sapa lagi ye? Saya dan rakan-rakanlah. hah hah! PBS bukan stand for Pengalaman bersiar-siar ye, jadi ada tugasan  yang perlu kami sempurnakan. Bukan main-main, nanti nak kena buat laporan dan hantar pada masa yang ditetapkan. Dengan assignment lain lagi yang bertimbun, yes! saya kena bekerja keras!.

Semalam jemput kawan dari Terengganu yang sampai lebih kurang pukul 6 pagi di Melaka Sentral (MC), then jalan-jalan kejap di Bandar Hilir sebelum meneruskan perjalanan ke Tangkak. Sampai dah petang, tapi sempat singgah pasar malam dekat Taman Tangkak Jaya yang besar gle! Fuhh gle penat nak jalan! Ni member kita yang   tinggal kat Tangkak la yang jadi tour guide nye ye.. Thanks sangat kat beliau lah! Dan juga familynya.. Seronok saya.

Bagi sesiapa yang belum tahu ataupun belum kenal dengan Tangkak nie. Tangkak ni sering dikunjungi pelancong sebab kat sini terkenal dengan Gunung Ledang. Eh bukan gunung sahaja yang ada, mestilah ada air terjun sekali. Yup saya ingat lagi! (flashback kejap) ayah pun banyak kali bawa kitorang adik beradik pergi mandi air terjun kat Gunung Ledang. Sejuk! fresh! best! Jadi, meh datang ramai-ramai.

Oh bukan setakat itu sahaja! Ada lagi ada lagi. Kalau rasa-rasa nak beli kain buat baju kurung, baju melayu, kain, seluar, tudung, baju sekolah, langsir rumah, langsir pejabat, langsir bilik guru meh la datang Tangkak. Banyak kain jual kat sini. Berkedai-kedai, jadi boleh jalan, usha dan pilih mana yang sesuai. Kain batik, english cotton, koshibo, batik 1 Malaysia dan banyak lagi korang boleh dapatkan dekat sini. Nak beli baju raya pun boleh. Banyak kedai kain dekat sini. Jom ikut saya jalan!

Sebenarnya banyak lagi yang saya belum tahu pasal Tangkak ni. Jadi, ni lah masanya nak ambil tahu dengan lebih banyak lagi pasal Tangkak kan. Tak kan nak terperap aje selamanya dekat tempat sendiri, bosan la gitu!  Dan tak kan lah nak dengar cerita daripada pengalaman orang je tanpa tengok dan lihat dengan mata kepala hati sendiri.

Okay, nanti kita cerita lagi pasal Tangkak. nah, nie untuk korang semua...

"JAUH PERJALANAN, LUAS PEMANDANGAN"

5 comments:

amniey91 said...

pbs yng boring...hehe..
ada 6org sume yg pbs skali ngan sy..hehe...sume mktab lain2..:D

Srikandi Cinta said...

Boring?? aish ni ktorang blm pegi lg nie.. x tau la cm ne.. kne kacau budak blaja la nmpknya hehehe

Nurul Fatin said...

selamat datang ke sekolah saye

super-boyz said...

assalamualaikum cikgu.ni akmal..cikgu blog tu silap pulak.....http://superboyz01.blogspot.com

Srikandi Cinta said...

anak2 muridku sekalian!! adey rindu pulak dekat korang semua.. fatin n akmal.. thanks!!