Wednesday, March 16, 2011

Shopping Online.

Ini normal. Kalau you all rasa nak beli sesuatu barang yang memang nak digunakan urgent ataupun untuk kegunaan masa depan, start kereta, motor, lori.. ataupun mula duduk atas basikal sebelum memulakan kayuhan... nak pergi mana? Yes, u're rite.. Pergi kedai untuk dapatkan barang yang korang nak tu.

Tapi makin lama dunia makin maju dan terus ke depan tanpa perlu lagi toleh kebelakang. Budak-budak zaman sekarang, hidup dalam dunia ICT. Boleh dikatakan semuanya berada dihujung jari, jari je yang kena berkerja keras untuk dapatkan segala maklumat yang korang nak. Dengan bantuan encik "google".. Segalanya mudah..

Ok itu memang tak dapat nak dinafikan lagi. Orang kata kalau story mory panjang lebar kat sini pun buang karen sebab itu kenyataan yang tak boleh nak dinafikan lagi.

Rata-rata kebanyakkan daripada kita mampu untuk memiliki laptop sendiri. Bagi yang kurang berkemampuan, sama-samalah kita doakan mereka dikurniakan rezeki yang melimpah ruah olehNya.

Pernah tak korang rasa nak shopping, tapi tak de mood nak keluar, atau mungkin malas, atau juga ada kekangan yang membuatkan korang tak boleh meneruskan hajat tersebut. Penah tak? pernah? pernah?

Atau mungkin juga barang yang korang cari tak jugak jumpa kat tempat yang korang cari. Senang cerita korang pun tak tahu kat mana nak cari apa yang korang nak tu.

Hah itu lah yang pernah jadi kat empunya blog yang sedang menaip ni. Berbekalkan dengan laptop kesayangan hadiah daripada ayahanda tersayang, dan juga broadband kesayangan.. Jari mula menjalankan tugas untuk mencari maklumat tentang barangan yang dicari. Normally bagi perempuan akan search pasal tak lain tak bukan baju, kasut, tudung, atau perkara lain-lain. Bagi guys pulak selalunya barang-barang yang dorang cari.. gadget la kan, handphone dan segala macam kawan-kawannya yang lain.

Ada orang tanya, boleh caye ke shopping online ni. Beli barang online ni? Yup, why not! memang boleh dipercayai. tapi awas! jangan terlalu percaya. Yang penting kena pandai pilih tempat la kan. Selidik dulu, kalau boleh, cari egen dulu kat tempat yang berdekatan dengan tempat tinggal korang. Kalau tak dapat juga, boleh lah shopping online.

Setakat ni, barang yang saya beli secara online, tempah barang, kemudian bank in duit, dan tunggu barang sampai dalam tempoh seminggu dua, kalau tempah barang oversea makan masa dalam sebulan atau lebih.. Barang-barang yang sampai, semuanya memang puas hati la kan.. Kiranya berbaloi la.

Tak kurang juga ada kenalan yang saya kenali, memang hobinya beli barang dari negara lain. Contohnya macam barangan dari Korea. Manusia ni, kalau dah suka sangat akan sesuatu, mereka sanggup buat apa sahaja. Tak kira lah berjuta-juta pun duit habis.

Ye memang shopping online ni bila dah di kira segala kos, of course la termasuk sekali dengan kos penghantarannya. Sama je kalau korang nak kena pergi kedainya yang jauh berbatu-batu. Kan kena juga kos duit minyaknya. Minyak sekarang bukan murah lagi, dah naik harga. Paling sikit pun satu tangki mau makan 70 80 ringgit.

Macam-macam dalam hidup ni, semuanya senang dah sekarang. Tak payah susah-susah lagi dah. Bukan setakat shopping je dah boleh cara online, bayar bil air, api.. segala urusan yang berkaitan dengan bank dah jadi mudah dah sekarang. Pos Malaysia pun dah mulakan penjualan barang secara onlinenya. Nanti senang-senang boleh la mulakan pencarian maklumat.

2 comments:

amniey91 said...

nak beli on9 jugak la...tapi xbley..kna tgk brg tu kna rasa lu bru ley beli...so,solutionnya,kna tgk sndiri brg tu kat kedai..hahaha

Srikandi Cinta said...

hahaha.. btol3, tu yg sebetulnya. cara ni guna time darurat je..
(*_*)