Sunday, April 10, 2011

Positif..

Malam makin larut, tengok kiri kanan masing-masing dah mula peluk bantal dengan mata yang tertutup rapat.
Seronoknya diberikan nikmat kelapangan dan keselesaan tidur pada waktu malam.  Alhamdulillah tak de sapa nak ganggu kita kan.

Hari ni nak cerita pasal positif la. Dah lama sangat tak mengupdate dengan perkara-perkara yang boleh difikirkan bersama. Tanggungjawab makin bertambah, lebih-lebih lagi masa semua assignment nak dihantar pada minggu yang sama. Kelam kabut dibuatnya. Nah! kan penting membuat sesuatu tugasan pada awal waktunya supaya segala kerja terurus. Sapa yang sanggup dan berkeupayaan berjaga malam, boleh la settlekan tugasan sehingga larut malam. Tapi bagi yang rasa tak boleh tidur lambat tu, dinasihatkan jangan la cuba tak tidur malam buat kerja. Nanti sakit, diri sendiri juga yang susah.

Eh, panjang lebar plak kan perenggan kedua tu, ish3..
Sesuatu perkara itu apabila berlaku, akan membawa tanggapan dan ulasan yang berbeza. Sebab apa?
sebab cara kita berfikir totally memang tak sama. Kalau sama pun ada la kena sikit je la. Sebab itulah ada berjuta-juta jenis pendapat yang berbeza apabila ulasan tentang sesuatu perkara minta dibuat refleksinya. 
macam yang seorang pensyarah cakap dulu, tanggapan kita terhadap sesuatu perkara akan dipengaruhi dengan perkara yang kita fikirkan.

Tahniah la buat mereka yang berani menyuarakan pendapat mereka, memang macam-macam,
orang lain tak ada hak nak halang apa orang lain nak kata. Mungkin itu pendapat mereka. Kita boleh mendengar, setuju atau pun tidak, itu belakang cerita. Ada orang yang rasa apa yang dia fikir betul, akan terus menerus berusaha mempertahankan pendapatnya. Bagus la bagi yang faham akan keadaan sekeliling. Tapi bagi yang tak pernah faham, boleh cuba memahami dengan lebih mendalam rasanya. Tak kenal maka tak tahu, dont judge a book by its cover..

Kita sering diuji bukan atas dasar sesuatu perkara, tapi sebab kita orang Islam. Allah je yang boleh menilai semuanya. 

 Pegang perkara nie selalu..

Ingat kebaikan yang orang buat terhadap kita,
supaya kita kan selalu rasa nak buat kebaikan macam mana seronoknya kita
rasa bila orang lain buat baik terhadap kita..

Ingat kesalahan kita terhadap orang lain terutamanya dengan Tuhan,
agar kita selalu beringat dan sentiasa menjadi pemaaf 
macam kita rasa mahu dimaafkan.

lupakan kebaikan kita terhadap orang lain,
agar tidak kita berasa bangga dan bongkak

Lupakan kesalahan orang terhadap kita.
Jadi insan yang pemaaf, jauh dari rasa hasad dan benci..

Ingat!
kita tak berhak benci sesiapa pun,
kan semuanya hamba Allah juga!



2 comments:

noruleareteaqah ishak said...

erm... tp, kalo owg tu ttp ulang kesalahan die tu w/pun kte da tgur.. ssh jgk luka di hati ni nk sembuh... huhuhuhu

Srikandi Cinta said...

eh bahaye tu.. luke di hati kena jage, bagi cepat sembuh tau..
may happiness always wif u dear..