Wednesday, May 11, 2011

International Book Fair 2011


Nak dapat ilmu?? Mestilah kena membaca. Nak baca apa? Mestilah kena baca bahan yang boleh dibaca.
Macam mana bentuk bahannya? Memang tak dinafikan buku antara penyumbang terbesar dalam pencarian ilmu yang kita inginkan. Tapi banyak lagi bahan lain yang boleh kita baca seperti majalah, jurnal, surat khabar, novel, tak ketinggalan juga daripada sumber-sumber yang lain, contohnya macam laptop. Ada laptop/ komputer + broadband/wireless = gerenti kita juga boleh cari ilmu kan kan kan.

Ok beberapa minggu yang lepas, kami telah berjaya menjejakkan kaki di Kuala Lumpur. Kami?? ye kami, saya dan beberapa lagi rakan yang lain, seramai 6 orang semua sekali. Oh maaflah buat pembaca setia blog ni (ceh ada ke?) saya memang suka perap cerita lama-lama dulu biar jadi sedap baru ceritakan dekat sini. Eh sapa kata dah basi?? tengok macam jeruk, simpan lama-lama pun ok je tau.

Setelah semuanya di plan dengan baik dan alhamdulillah segalanya berjalan dengan amat lancar, kami memulakan perjalanan seawal jam 8 pagi dari Terminal Bas Batu Pahat untuk menuju ke Terminal Bersepadu Selatan yang terletak di Bandar Tasik Selatan (BP --> TBS di BTS) ok ini formula add math hari ni, huhu.

Al-maklumlah kali pertama menjejakkan kaki di TBS, jadi terpegunlah kami semua dengan kebesaran dan keindahan TBS tersebut. Ini terminal bas ke airport? Itulah kenyataan yang cuba saya terima saat kali pertama menatap TBS secara langsung. Oh maafkanlah kami yang agak jakun ini ye orang-orang KL sekalian. Mana tahu anda pula yang akan terpegun bila menyaksikan Batu Pahat nanti kan kan kan huhu.

inilah dia~

see.. muke excited kan kwn2 sy
hehe~

anda terpegun tengok ape?
lantai atau syiling??

Nak beli buku,
jd haruslah keluarkan duit ye~

Ok lepas tu kitorang semua bergegas la keluar dari TBS untuk cari LRT. Destinasi seterusnya ialah PWTC,
Thanks pada teman yang bersusah payah menyediakan tempat penginapan buat kami semua ni ye. Tempat penginapan kami tak jauh dari PWTC, jadi senang la kami nak shopping buku dekat PWTC tu.

Tunggu LRT sampai~
 Bila LRT yang bawa ramai penumpang pada hari tu sampai je stesen PWTC, kami terus berjalan dan berjalan sampailah kami tiba di The Mall yang mana ianya terletak bertentangan dengan PWTC. Tak jauh, cuma nak lintas jalan tu je la. Please hati-hati ye kawan2. Sementara kami tunggu masa untuk check in hotel tengah hari tu, dapatlah kami jalan2 dalam The Mall ni. Bukan setakat jalan, makan pun di sini..

trsergam indah~

ni dalam nye~
 Dah masa dan time, kami secara beramai-ramai, jalan pun of course la beramai-ramai juga, menuju ke hotel yang telah ditempah oleh teman saya ni.. Dan di sini lah kami tinggal untuk dua hari satu malam.



Diluar jangkaan saya!
sangat selesa~
 Dah solat dan ready untuk menjelajah seluruh PWTC, kami sekali lagi jalan kaki, sebab tak jauh, jadi membazir je kalau naik bas or teksi or maybe beca.

entrance..
Orang ramai berpusu2
PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2011
22 APRIL - 1 MEI 2011

Hari tu, saya bangga tengok ramai pengunjung dari bangsa dan agama saya sendiri di Pesta Buku, paling seronok bila jumpa ramai pelajar Iptho di sini. Di sini dapat kita saksikan bahawa masyarakat semakin sedar tentang kepentingan membaca yang sememangnya amat berguna bukan sahaja untuk diri kita sendiri tetapi untuk manfaat bersama. Seronok tengok mereka mencari-cari buku yang sesuai dengan diri mereka. 

Saya juga tidak ketinggalan, tak dinafikan buku yang sukar didapati di pasaran, banyak yang ada dekat sini. Yang paling menarik bila kebanyakkan harga buku akan diberi potongan sebanyak 10% atau 20%. Lagi mudah kalau bawa kad pelajar, dapatlah diskaun lagi banyak. 

Kitab-kitab agama, buku2 ilmiah, motivasi, novel dan macam-macam lagi boleh di dapati di sini. Tak ketinggalan bila kita juga dapat berjumpa dengan penulis buku-buku tersebut. Jika selama ini kita hanya membaca hasil nukilan penulis dan hanya mengetahui tentangnya daripada pencarian maklumat yang kita cari, masa ini lah peluang yang kita ada untuk bertemu dengan mereka.

Ok nie hadiah khas untuk peminat
novel ye..
Nah gambar!
Mereka melelong paper bag
yang menarik!
Bak mai satu!..
Dalam paper bag banyak buku ok~
Bukan kosong hee~

 Hampir 4 jam jalan-jalan melawat dan cari buku yang kami suka, rasa bagai mendaki Gunung Arong lamanya , badan pun mula berasa letih, ditambah pula dengan merosotnya wang di dalam beg duit kerana terlalu seronok shopping buku pada hari tersebut, kami membuat keputusan untuk kembali ke hotel. 

Walau terlalu teruja berada di Pesta Buku, kami akur bahawa badan juga perlu mendapat rehat yang secukupnya untuk terus cergas menjalani hari-hari yang mendatang. Beberapa buah buku idaman telah kami perolehi, apa yang penting, moga ianya bermanfaat buat kami semua. Menjelang senja, kami mengatur langkah kembali ke tempat penginapan kami. Rasa tak sabar pula nak membelek2 buku yang telah kami beli di Pesta Buku tersebut.

nie la jalan yang kami lalui untuk
ke hotel~
*************

No comments: