Wednesday, May 25, 2011

Kenapa kau marah??


Hey, kenapa kau suke marah?!

Suka tengok orang yang cool je, tak senang marah, tak cepat naik angin bila ada orang yang bagi ayat macam nak terbakar jiwa dan raga, muka nampak tenang, tak senang merungut bila berdepan dengan sesuatu perkara yang genting-lah kan orang kata. 

Ramai ke tak ek orang yang macam nie? Tak mudah 'touching'. Eh mesti la ada, tapi ramai tak ramai tu bergantung pada persekitaran jugak la kan. Yela mana tahu kalau kau duduk dekat kawasan yang orang-orangnya relax je tak mudah marah dan merajuk, maka ramai lah orang yang begitu huhu~

Bila kita jauhi rasa marah, maka dengan otomatiknya akan terjaga la kulit muka kau dari cepat kedut dan nampak tua. 'Isteri akan nampak lebih tua dari suami bila menjelang usia tua nanti???' 

Eh2 apa kena mengena dengan topik yang sedang kita perdebatkan sekarang ni ye?? hee~
Marah itu dari api, bila rasa marah, segeralah ambil wuduk atau sekurangnya basuhla muka. Hanya air yang dapat memadamkan api yang sedang marak (jangan kau sembur alat pemadam api dekat muka nanti dah tak cantik dan hensem lagi lepas tu, hee!~)

Apa yang penting jangan cuba buat apa2 tindakan masa tengah marah, sebab nanti kau akan buat sesuatu yang tidak masuk akal dan tak sepatutnya. Perbuatan masa tengah marah ni berlandaskan nafsu, nafsu amarah tahu..

Kalau masa tu tengah berdiri, sila cepat2 cari kerusi untuk duduk. Kalau tengah duduk, sila cepat2 cari katil untuk baring. Agar hilang marah di hati. Duduk diam2, jangan cakap banyak, nanti macam2 perkataan yang tidak elok akan keluar dari mulut tu. Setan sangat suka pada orang yang marah2. Baik jangan marah, nanti dihasutnya kau buat benda yang bukan2. Ish3 Nauzubillah..

Tak mahu la marah2,  ye memang marah tu kadang-kala sukar dikawal, tarik nafas dalam-dalam okeh.. Nanti muka ketat life pun jadi tak happy tak seronok tahu tak.. Cepat, elak darah tinggi..

Ye ye faham2..

p/s: Entri ini tiada kena mengena dengan tuan blog, mahupun orang disekeliling tuan blog, apatah lagi orang yang berjauhan dengan tuan blog..

Mood: Tiba2 teringat dekat marah, tu yang tulis pasal marah.. Hehehe

Boleh bagitahu tak
kenapa dia ni marah???

Hee~

8 comments:

Freaky said...

huhu jangan marah2. chill je :)

ex GF or New GF ?

bungaitucantik said...

insaf da dr mrah2 org..hehe.. *t cpt tua plak, aduh*

Srikandi Cinta said...

hahaha.. marah gune byk otot muke la :)

khaira fansuri said...

hehe btol2 tu..t lau mrh cpat la
agkt wuduk kompom legaaa ^_^
time kseh untuk entri..
tp yg istri nmpk lg tue tu
xde kjian saintifik lg yg dpt mmbuktikan ye..ahaks~skadar teori saje lalala~

khaira fansuri said...

angry burd??
tu doploh pat jam angry
hehehe~
^_^

khaira fansuri said...

yup2 btol tu bro..
chill jep
hehe chill=cool..
cool+kepo = cool blog
yumey ^_^

Srikandi Cinta said...

haha..tu kajian org ramai je..

Srikandi Cinta said...

cool blog????
dekat bp mall byk