Saturday, June 11, 2011

Blogwalking (Blog-Jalan-Raja) haha

Dua tiga hari ni saya suka pergi jalan-jalan. Jalan-jalan ni kena main lompat2 tau. Haha. Biasalah tu jalan-jalan di alam maya la katakan. Rasa macam main lompat-lompat plak. Sampai satu blog, tekan lagi blog lain, tuuu diaaa habis penuh tab kat atas tuuu. Nampak x?? hee~.

Nanti kalau tak jalan2 tak ada sapa nak baca entri yang blogger buat, kesian pulak kat diorang. Jadi masa banyak dihabiskan dengan membaca, baca dan baca. Tambah input kat dalam kepala ni, kasi semua urat dan segala yang berkaitan dengan otak lebih berkembang. Alllaaa macam iklan susu kat dalam tv tu. Tengok kan, tengok kan?.

Hari tu saya dah bawa kamu semua pergi PD, hah sapa tak tengok lagi, meh ramai2 klik kat SINI, hari ni kita cerita pengalaman jalan dalam blog plak ye.

Jadi masa jalan2 tu macam-macam benda la yang saya dapat. Macam-macam hal la yang saya tahu. Kalau bukak blog orang lain nampak header yang macam-macama jenis dan colour, macam template, dan tak kurang juga dengan lagu-lagu yang korang letak. Ni semua menggambarkan mood sesebuah blog. Ada yang ala-ala jiwang gitu, keras dengan lagu-lagu rancak, lagu sedih pun ada, lagu korea macam Mr Bond kita dan menimbun lagi la. Korang yang rajin blogwalking ni pun mesti la dah tahu kan, saje je nak refresh balik.

Ada satu blog yang saya baca, beliau mengatakan bahawa kepuasan berblogging tu bilamana kita ni, yang kaki-kaki blogging semua ni, dapat mencapai rentak semasa berblogging. Nak tahu macam mana dapat rentak tuuu. Haaa, pernah tak korang "eagerly" sangat2 nak menaip, nak mengarang tapi tak tahu apa benda yang nak ditaip? pernah tak? pernah? mesti pernah kan. Haa itu maknanya kita-kita ni belum mendapat rentak lagi dalam dunia blog ni. Bila tak dapat rentak, macam mana jari-jari sekalian nak menghentak-hentak keyboard. Haaa tu diiaa (nie dah berjangkit dengan orang Perak)

Bila fikir balik, betul jugak tu, mengapa mesti kita kaku dan beku untuk menulis kalau kita dah dapat rentak dalam dunia blog ni. Ada orang menulis untuk kepuasan diri sendiri, sebab tu kalau tak ada siapa nak baca pun dia tak hairan. Ada orang pulak, menulis sebab dia nak berkongsi apa yang dia rasa dan alami dengan orang lain. Sebab tu la dia akan jadi sedih, x de mood dan kecewa bila tak ada siapa nak komen, ulas atau join segmen yang dia buat. Ada juga luahan yang saya baca dia rasa sedih dan kecewa bila tak ada sapa nak join segmen yang dia buat, so menyebabkan dia rasa tak ada mood nak join segala macam segmen yang orang lain anjurkan.

Mana silapnya tak tahu la kan. Mungkin kurang promosi, atau mungkin juga ada kreteria-kreteria yang menyebabkan orang lain tak nak join dan macam-macam lagi la. Dunia blog ni banyak cabaran, apa yang penting kena tanamkan satu perkara ni dalam diri, biar kita yang menguasai keadaan, jangan kita dikuasai keadaan. Haaa agak2nya boleh faham tak??

Huh, before kita tutup cite ni sebelum ia jadi makin panjang lebar, semalam blogwalking ada ke patut
 (x patut2) saya tak boleh nampak followers blog-blog lain. Eh power spec ni dah naik ke?? Al-maklumlah asek ngadap laptop yang terang bagai bulan ni je, huhu. Ke mata ni dah bertambah rabun?? Sian kita tak dapat nak follow blog2 lain. GGrrr. geram gak la, penat tekan button refresh. mungkin ada sumthing error kot semalam. But today, semuanya dah pulih seperti sedia kala. Syukur2.. Dah boleh follow mollow lagi, hee~

Err, thanks again bagi kome kome yang berjaya baca luahan hati ni sampai kat bawah ni. Seronok tak kita gi jalan-jalan ni?? hhee mengarut je. Oh ok, got to go, nak keluar gi rumah nenek. Ada sapa2 nak ikut?? Jom kita jalan-jalan kat Melaka ni..best tau.

 jalan, jalan, jalan
p/s: Malam nak indah~

15 comments:

Jijimon said...

hohoho..blog walking
sure is fun
mcm2 ade..
cmnie xyah bli astro~ngge..

sergeant keroro said...

jauh gi jalan-jalan. hehe XD

Jijimon said...

bagi2 yg sedey2 tu..
adei sabaw jep la..
work lg for better performnces..
mr.bond pn starts at bottom..T_T

Jijimon said...

huhu nice~xpe2 *smile*

Freaky said...

wahh rajin jalan2 ye.. :D

kotak bulat said...

wah~ KB berjaya baca sampai akhir.. hehehe..
Kb wat segmen gak..ramai kee tak ramai yg join, xkisa la.. heheh..

GaRy™ said...

masa 1st tyme buat segmen hari tuh, yang bloglist tuh, sungguh2 gary promote...pegi satu blog.. baca2 entri, komen, pastu kat bawah komen tuh promot segmen..hehehe... alhamdulillah,x sampai 24 jam, dah selesai..huhuhu... maybe kurang promote kot...sebab tuh x ramai join~..

Srikandi Cinta said...

Jijimon >> ye, blogwalking memang best, hee!

Srikandi Cinta said...

sergeant keroro >> tu la pasal, saje bawak korang jalan2 jauh

Srikandi Cinta said...

Freaky >> memang suke jalan2 ni

Srikandi Cinta said...

KB >> wahhh, thanks bace sampai hbs..

Srikandi Cinta said...

Gary >> tu la Gary, usaha tanda kejayaan, memang kena kerja keras kalau nak berjaya

::contengan hati::)) said...

memang itu aktiviti hariaan walaupun selalu menjadi pembaca senyap je wee

Srikandi Cinta said...

Ye2.. walaupun tak tinggal apa2 komen, jd silent reader je..

Muhammad Khairul Fahmi said...

bw here...hihi :)