Sunday, June 5, 2011

Microsoft Memperkenalkan Windows 8


Setelah ditunggu sekian lama, akhirnya kini Microsoft telah pun memperlihatkan sistem operasi generasi akan datang mereka yang mana dikenali sebagai Windows 8 buat masa ini.

Melalui sebuah video khas, Microsoft memperlihatkan antaramuka dan beberapa fungsi menarik pada sistem operasi Windows akan datang itu.
Melalui apa yang diperlihatkan, ianya menunjukkan perubahan antaramuka yang amat ketara sekali sejak Windows diperkenalkan, yang mana kini ianya turut dioptimasikan untuk para pengguna tablet dan juga skrin sentuh.
Seperti pada Windows Phone, melalui sistem operasi Windows 8, Microsoft dilihat masih mengguna-pakai konsep tiles, selain mana Microsoft juga turut mengintegrasikan salah satu fungsi Store yang membawakan fungsi seumpama kedai aplikasi seperti terdapat pada Ubuntu dan juga Mac OS.
Selain itu, ianya turut memperlihatkan Internet Explorer 10 yang akan menggunakan fungsi hardware-acceleration sepenuhnya.
Buat masa ini, ianya dijangka yang mana sistem operasi Windows 8 ini bakal diperkenalkan kepada umum seawal tahun hadapan, dengan versi beta dijangka akan diperkenalkan dalam masa beberapa bulan lagi.


P/s: Sangat menarik kan?? canggih..

7 comments:

Hazman Amini said...

Kalau tak silap, Windows 8 ni kena ada graphic card atau dedicated graphic memory.. huhu.. :)

Jijimon said...

Hazman>> aku windows 7 pun xpkai lg man..nie da kuar yg 8 lak adeh..
tapi seriously mesti graphic kaw2 nye..

Srikandi Cinta >> yg bru kuar nie mesti beta nye kn..huhu informative ^^ org bru vista home isk3 T_T

Srikandi Cinta said...

Man n jiji >> thanks kt korang bg info baru.. ape2 pun kte tgk je nanti ble dah keluar :)

NICK IRFAN said...

wah! window 8 plak!! sy skrg pakai window 7 jer

Pendapat Syah said...

best2..x sabr pula nk guna..

Jijimon said...

lau da kuar yg yg stablizenye..
im the 1st nak gne ahaks lol~
hahaha~

Jijimon said...

fuhhh lau da mcm mac os..
sure memg cambest..
gotta have it ^^