Monday, September 26, 2011

Madah Cinta Rabi'ah Al-Adaweeyah


Ensiklopedia Islam diselak satu persatu, buku rujukan telah selamat dicari sebentar tadi.. Hmm, masa lapang yang ada, boleh juga digunakan untuk membaca buku yang ada. 

Tiba di satu halaman, mata tertumpu pada satu tajuk yang dikupas dengan ringkas namun isinya tetap padat. Apa yang menarik perhatian ialah bila aku terbaca mengenai ini....


Syair Mahabbah yang banyak diucapkan oleh para ahli sufi sering dibandingkan kepada Rabi'ah. Beliau antara lain pernah berkata, " Aku mengabdi kepada Tuhan bukan kerana takut kepada neraka. Bukan pula kerana mengharap masuk syurga. Tetapi aku mengabdi kerana cintaku kepada-Nya. Ya Allah, jika aku menyembah-Mu kerana takut kepada neraka, bakarlah aku di dalamnya. Jika aku menyembah-Mu kerana mengharap syurga, campakkanlah aku darinya. Tetapi jika aku menyembah-Mu demi Engkau semata-mata, janganlah Engkau enggan memperlihatkan keindahan wajah-Mu yang abadi kepadaku." 

Menarik bukan... Menyentuh perasaan dan hatiku. Itu yang pasti, betapa agungnya cinta Rabi'ah pada Allah swt. mengabdikan diri bukan kerana mengharapkan apa-apa balasan, tetapi hanya kerana rasa cinta yang mendalam buat-Nya.

Tak dapat dinafikan, apa yang dibaca berjaya memuhasabahkan diri ini. Aduh, tertunduk malu dibuatnya, bagaimana cinta kita pada-Nya? Amal kita selama ini? Setandingkah dengan pendirian dan syair Rabi'ah yang tertulis di atas?..

Siapa Rabi'ah

Dikenali dengan Rabi'ah Al-Adaweeyah. Beliau di namakan dengan Rabi'ah kerana beliau merupakan anak yang keempat. Yang mana dalam bahasa Arab Rabi'ah bermaksud yang keempat. Adaweeyah pula diambil sempena nama ayahandanya. Maaf nama penuh ayahnya tak dapat diingat.

Rasa cinta yang sangat mendalam pada Allah membuatkan Rabi'ah tidak berkahwin dan hanya mengabdikan diri pada Allah. Beliau merasakan bahawa cukuplah hanya cinta Allah sahaja bagi diri-Nya dan tidak perlu ada cinta lain dihatinya.

**************************************

Masa mencemburui, ada kelas yang perlu dihadiri selepas ini. Belum puas rasanya aku meneliti dengan lebih mendalam kisah perempuan mulia bernama Rabi'ah. Ianya sudah tentu sejarah yang telah tertulis, namun penuh dengan nila-nilai berharga yang perlu diteladani.

Apa yang pasti, kutinggalkan Pusat Sumber IPTHO pada hari itu dengan rasa yang bercampur-baur. Ada niat yang murni tertanam dilubuk hati.. 
5 comments:

khaira fansuri said...

touchng T_T
tesntuh dhati nie..
rabia'ah akn bsedih hggge mnanges
dkala bgun dpagi hari..
thanx dear =) memnarik..

Srikandi Cinta said...

yup.. memang mengusik jiwa..
tak sempat baca dengan mendalam lagi kisah beliau..

sj said...

thanz... ni y sj crk sejak sekian lma.. syair rabiah ... thanz psl bg sedikit sedutan dr nye .. thanz you so much...

Srikandi Cinta said...

same2.. sekadar berkongsi apa yg ada :)moga bermanfaat :)

jijiebenzaliff said...

kembar!
cemane kita nak rasa jatuh cinta pd Nya spt mne yg dilakukan oleh rabiah adaweeyah?
rata2 apa yg kulakukan, adalah kerana takutkan neraka.
:'(