Tuesday, July 3, 2012

Perjalanan : Kuliah dan Result



2 minggu kuliah dah habis berlalu. Ada lagi 13 minggu kuliah. Tambah tolak ade la dalam 19 minggu lagi untuk sem nie termasuk dengan minggu exam. Huhu jauh cik kak sorang nie pandang ye, terlalu ke depan.

Life is short. Betulkan?

Memang singkat kehidupan ni, masa memang sangat2 berharga, yang berharga tu la banyak orang yang bazirkan masa tu macam tu je. Okeh, terasa.. =_=

2 minggu kuliah dan berada dalam tahun ke 2 pengajian, bersamaan dengan sem 4 memang waaww la.. Eh bukan waw bulan.. hehe

Sem yang dikatakan padat oleh senior-senior yang dah lalui sem 4 nie, mungkin disebabkan banyak aktiviti dan perkara yang perlu dilakukan dalam sem 4 ni. Kalau sem-sem sebelum nie agak relax la, lepak2 je kan. Boleh tidur lebih2, boleh jalan2 dengan kawan-kawan, boleh lepak tengok cerita korea sampai lebam, boleh khatamkan novel yang berkotak-kotak OK i x layan novel ngan korea hihi.


Sepanjang nak dekat 3 tahun lebih kat sini ada la dalam 2 novel je yang dah selamat dikhatamkan. hehe.. Bukan sebab tak suka membaca, eh fevret tu.. tapi sebab tak berapa "sangat" dengan novel cintan cintun. ada la sekali dua member hulur novel n dia kata best, so amek la baca..

Minggu lepas masa banyak habis dengan kuliah. Kelas pengenalan jadi tak banyak pun kerja nak kena buat. masih dalam mood relax2 je lagi. Minggu pertama agak memenatkan bagi orang baru macam saya. ehehe, akibatnya, petang dah terlentuk, paling dahsyat bila baru pukul 10 malam pun dah tidur.

Pelik, burung hantu dah terbang, dah kelam bila malam, kalau dulu, dialah orangnya bila orang lain dah nenyak berdengkur, dia masih segar bugar bersuka ria dengan apa yang dia suka. hihi. kalau dulu pukul 12 kata malam masa muda, sekarang nie, pukul 11 pun dah kata oh malam dah tua, ehehe..

Minggu lepas, start sem baru, lecturer baru, wajah baru, semangat baru, subjek baru, kelas baru (R8), kasut baru, beg baru, jadual pun mesti lah baru. Teringat dulu cikgu kata, masuk sekolah semua nak baru, otak je lama. =_= ok terasa. huhu walaupun tersirat tapi faham je la, sebab kita tak tukar mindset kita kan kan..

Result



Keputusan sem lepas dah keluar, alhamdulillah sangat2 tak sangka, Allah, I love so much! usaha sikit je, Allah bagi yang sangat2 besar pada saya. Er er actually saya dah tahu sehari awal dah keputusan tu, bila lecturer bagi tahu, jadi saya dapat surprise awal la daripada kawan2 yang lain, so bila time dapat keputusan tu just cek untuk pastikan berita yang saya dapat tu benar dan bukanlah mainan semata-mata. Saya dah touching2 sehari awal dah sebenarnya, hehehe. Thank You Allah!

Maha Suci Allah, sebab Dia kurniakan saya nikmat ini. Moga saya tak leka! Terkesan dengan kata-kata Hilal Asyraf..


Hebat kita ini milik Allah.
Jadi mengapa tidak kita tunduk kepadaNya agar Dia meneruskan kehebatan kita?

InsyaAllah moga kita sama-sama saling mengingati dan muhasabah diri kita.

Fuhh, masa ni la semua lecturer nak kenal kita, semua orang terbeliak tengok kita. Rasa macam, ok i want my old life back! huhu, seorang yang x famous dan x berapa gemar dikenali. Tapi suka nak tolong orang lain. hihikhik. Oh pehlis laaa kan..

Tak ape, walaupun kita sedar je orang akan cari kita bila mereka ada kepentingan dengan kita, tapi bila dia datang, tak yah merungut, bantu apa yang kita mampu, buat yang sebaiknya dengan ikhlas. Adat kat dunia ni macam ni, orang yang berpengaruh je yang orang nampak, orang yang pandai bercakap je yang semua orang heboh2 suka, yang nampak berkebolehan je yang tertonjol. 

Yang kurang bernasib baik sapa nak bela? Aku jugakkk.. ecewah..

Adalah jugak yang tanya.. apa rahsia.. tips apa yang saya guna. Em em, kalau nak ikutkan tak ada lah study tertonggeng sangat pun, sebab saya memang bukan jenis suka study, time exam, orang sibuk study 2 3 minggu awal, saya main game.. lepak2 buang masa dengan online. Ok cerita buruk pasal diri sendiri, hehe..

Tapi ni realiti, dan bukan jenis suka buat kerja awal, suka sangat nak buat last2 minit walaupun akhir2 nanti akan.. sampai tak tidur malam sebab nak siapkan kerja. Eh kalau tak ada assignment pun tidur awal ke? pelik je, haha..

Mungkin ini dapat membantu mereka-mereka yang nak keputusan cemerlang.. Harap bergunalah walaupun tak seberapa. First, ikutlah cara macam mana sekalipun korang nak study, contoh kalau jenis yang study dah macam masa prep kat sekolah tu, ok fine.. teruskan, kalau yang masa orang-orang sibuk prep korang tergolek bantai tidur, ok fine,, teruskan jugak.. sebab tahu je kalau korang tengok kawan korang tu x boleh buat kerja waktu siang dan depan orang ramai, tu maknanya dia kategori burung hantu yang x reti nak tidur malam. Ok terasa lagi =_=

Pada saya, sebab memang jenis tak punctual dan suka hati je ikut kepala sendiri nak buat apa, so study smart itu penting, study hard saya tolak tepi.. kalau paksa jugak nanti mereng jadinya..

Err yang ni jangan ikutlah, sebab tak elok, at least sehari sebelum nak exam tu, korang cuba la khatam satu buku tu.. yang ni selalunya saya buat subjek EDU.. Tak apa baca je sekali lalu insyaAllah ingat. Ok, kalau subjek-subjek macam nie memang banyak teori yang kena ingat. Dari zaman sekolah rendah, ke menengah dan ke IPG sekarang ni, saya akan skip fokus pada soalan-soalan teori, soalan-soalan yang kena ingat.

Ini pendapat sendiri ok.. Jangan ikut kalau rasa tak ngam. Aku ni gila jugak kadang-kadang, hehe.. Kalau saya jawab exam, seboleh-bolehnya saya akan elak soalan yang korang langsung tak boleh goreng. Ok fine memang nampak senangkan kalau dah hafal? Just tulis je sebutir-sebutir apa yang ada dalam kepala. 

Tapi saya skip, dan saya pilih soalan yang boleh merapu dalamnya tu. Maksudnya, jawapan yang bila korang tulis, benda tu relevan, ok akan diterima, masa ni la nak tunjukkan bakat menulis yang ada pada lecturer2 tersayang,, hehehe..

Tapi sebenarnya resepi kejayaan yang paling besar ialah doa. Mintalah apa yang kamu-kamu semua nak terus direct daripada DIA. Doalah setiap waktu yang ada, bukan hanya lepas solat, terutamanya masa kita buat benda2 yang baik, contoh pergi masjid, tolong orang, tengok langit, tengok bulan. Berkata-kata dengan DIA. Allah maha mendengar dan mengetahui.


Doa mak ayah itu sangat penting. Masa nak study, minta mak doakan, nak exam kejap lagi tu.. call mak kita minta doa supaya semua berjalan lancar dan cemerlang.

Nak spot? Ok boleh, mana-mana spot yang korang dapat tu, bukan semuanya tak boleh dipercayai, boleh je.. Tapi jangan lah terlalu percaya, bila tak keluar, mula meradang tak tentu pasal, tuding jari sana-sini. Huh. 

Nak lagi best minta spot dari Allah. Macam mana? macam nie, doa je supaya Allah gerakkan kita untuk baca dan fokus pada soalan-soalan atau tajuk2 yang ada dalam kertas soalan tu. So sekarang, sekali gus nampak kita lebih pentingkan pandangan dan bantuan Allah daripada segala spot2 yang ada.

Chill.


Apa2 pun, walau macam mana malas sekalipun nak buat kerja, nak pergi kelas, nak buat assignment, betulkan balik niat kita buat semua tu dengan niat ikhlas kerana Allah taala.. niatkan jugak nak buat mak ayah dan orang2 yang kita sayang bangga dan gembira dengan kejayaan kita.. 






Entri nie sebenarnya panjang lagi, huhu dusshhh dasar bercakap tak tahu berhenti, eh bukan2.. dasar taip x reti nak berhenti.. huhu


Minggu nie dah masuk 3 minggu kuliah, banyak entri tertangguh sebenarnya, tentang sajak, tentang majlis persaraan warden asrama merangkap pensyarah IPTHO, tentang Desaru yang sumpah memang awesome gila, jatuh cinta I tau.. huhu, sebab tempat dan aktiviti2 dia sangat best! yang join pulak semua sangat2 sporting.. pakej la kiranye.. 


setakat nie kita cerita nie dulu la ea.. ingatkan xde org baca blog ni, skali ade plak yang tegur.. bila kau nak update blog.. haa lebih kurang cam tu la.. hehe.. 


Jaga diri, jaga kesihatan semua.. aktiviti dan kerja yang kita lakukan boleh dilaksanakan dengan sebaiknya bila badan kita sihat walafiat.. 


Take care =)

4 comments:

Anonymous said...

cik s.c kembali hasil nukilan dari hati, yeahh!!!
da lame menghilang ahaks =P

alhamdulillah
tahniah atas pencapaian ^_^
terbaik!

keep it up n CHILL SANGAT! haha

-mr.kay (the annoy one)-

Srikandi Cinta said...

yeahhhh!! dah kembali merapu kat sini, x tahu la ade yg sudi bace ke x.. haha

alhamdulillah! thanks buat semua yg membantu dan mendoakan

kan mr.kay ?? huhu

::contengan hati::)) said...

mesty dapat result yg sangat best ni kan congret ;)

Nadzirah Rashid said...

fuhhh! entri cecah lantai! :D