Saturday, December 29, 2012

Semuanya dari Allah.

Alhamdulillah.

Syukur ya Rabb.

Terima Kasih Allah.

Semuanya dari Allah. 

Pinjaman semata-mata.

Balasan? Cintai Dia sepenuh jiwa.

Kejayaan?

Kurniaan Allah.

Kebahagiaan?

Anugerah Allah. Pasti yang terindah.

Ketenangan?

Dengan mengingati Dia.

Allahu Allah.

Seringkali hambaMu lalai dan leka.

Yang Maha Penyayang,

Moga cintaMu satu-satunya yang ku damba.

Tiada lain.

Semuanya dengan izin Allah.

AdaMu di setiap langkahku.

Sungguh, manis terasa

:')


Tuesday, December 18, 2012

Direct dari ALLAH

Assalamualaikum, pembuka bicara. Malam menjelma lagi.

Fuhhh anak-anak semua dah tidur. eh berangan. adik-adik semua dah tidur. haaa baru betul. *gurau je hihi

Korang apa khabar? sihat? kalau sakit cepat2 la sembuh tau. harap semuanya ceria je selalu. jangan sedih2, jangan masam2, jangan stress2.

Selamat datang bagi yang pertama kali jejakkan mata membaca di sini. Selamat datang kembali bagi yang dah berkali-kali datang. Harap tak jemu. honestly tak ada apa yang menarik pun dalam blog ni. hanya sekadar luahan, pandangan atau pun perkongsian kerdil je. 

Sebab tu kadang-kadang macam skema sangat. beliau-beliau bagai. kadang-kadang rilex aku engkau je. kadang-kadang2 sedih, marah, suka (macam entry statement herbalife yang baru keluar).

Yes. itulah hidup. kadang-kadang kita kat atas kadang-kadang kat bawah. Hidup di dunia ujian, hidup di akhirat balasan, kata Prof Dr Muhaya. Ahhh I love her so much! perkongsian yang santai menusuk ke kalbu. sangat-sangat.

Cuti kali ni menarik. Sangat-sangat. macam-macam benda berlaku. sekejap je semua ni berlaku. Aku nak cerita, harap apa-apa sekalipun korang nilailah dengan mata hari, ambil yang tersirat.

Cuti mula dengan Zero to Hero. Best gila! huh serius best! apa yang best? kena rasa sendiri. Amazing training about life ever! Akan datang Spectacular pulak! Kat bukit jalil. 15ribu distributor Herbalife akan ada kat sana for one mission.

Huuuuaaaa.. macam-macam benda jadi, pasal spec ni pun ada banyak benda yang jadi. Diibaratkan kalau korang tak pergi spec nie. korang delay success korang selama setahun. sebab, amazing event ni setahun sekali je weh! nanti 2014 la korang dapat  pergi. rugi2.

Allah Maha Mengetahui. Ada orang tak dapat pergi. Allah gantikan dengan yang lain insyaAllah. Allah tahu apa yang terbaik buat hambaNya.

Ok2 lepas tu aku berangkat ke kelantan. Tak naik flight pun, disebabkan cuaca tak mengizinkan dan flight tunda, dan banyak masalah lagi, jadi kami naik bas je. KAMI. Aku dengan kak nadiah. ehehehehe

Dekat 3 4 kali gak la aku pergi Kelantan. Then, member2 kelantan bawak la jalan2 kat Rantau Panjang. Hah tempat ni memang aku ingat sangat2, mak cik pak cik atuk nenek mak ayah aku borong ape ntah banyak2 kat sini. masa tu aku tak berapa nak besar lagi jadi tak faham kenapa mereka-mereka ni beli banyak sangat barang. OK sekarang dah faham :p

Lepas ke Kelantan, plan nak stay kat Ganu kejap. Ber-DMO dekat sane keee.. sekali bila difikir dan dirisik-risik, rupanya lebih baik kalau aku balik KL terus. Oh ye, kereta aku kat KL masa aku pergi Kelantan. Jadi, aku dengan Kak Nadiah pun berpisah. sob sob sob. sedih.

Dia balik Terengganu, aku balik KL balik. Sampai KL pagi tu petang ada SC training dekat NZ, Prima Saujana. Haaa ni yang cerita aku sorang-sorang kat Bandar Sri Putra tu. dan kemudiannya di Booth USIM. Bolehlah korang cantumkan puzzle yang aku buat nie. Karangan pun ade puzzle jugak weh!

Belum pun lama aku stay kat sana, aku balik melaka pulak. Em cuti macam-macam yang jadi la. Allah :)  Tak apa. tu yang buatkan hidup ni indah. Yang datang tu semua aku tahu akan buatkan aku bertambah-tambah cool je. lagi nampak macam heartless nanti.. Apa-apa pun semuanya dengan bimbingan Allah.

Guru yang terbaik buat diri kita sendiri kan pengalaman. MasyaAllah tak dapat nak gambarkan apa yang aku rasa. Nikmat betul rasa ni. Rasa ditarbiyah DIRECT dari Allah. Subhanallah! Bayangkan aku rasa seolah-olah semua benda yang jadi kat sekeliling aku semuanya buat hati makin tenang. Tenang. Rasa ni yang selalu aku minta. Semua hamba Allah kena minta sebenarnya.

Sayang Allah. Semuanya dari DIA. Aku dah tanam niat untuk 2013. InsyaAllah nak ke Baitullah. Sampaikanlah aku ke sana Ya Allah :') DREAM 2013. Kena kerja kuat dari sekarang!

Cuti kali ni ayah rajin bawak pergi MIBC main bowling. Seronok. Adik aku yang bongsu tu la selalu ajak-ajak-ajak-ajak-ajak selagi tak dapat selagi tu la dia tak berhenti ajak. So, demi untuk tidak mengecewakan adik. Ayah pun bawak la. Balik aku plak bawak. bawak kereta. ayah penat.

Benda yang buat aku lupa segala cabaran ujian yang datang tu bila rumah jiran aku terbakar. Betul2 depan rumah aku sebelah kanan. First time aku tengok bangunan terbakar. Jadi aku sangat-sangat terkejut dan takut. Risau. Ya Allah bila tengok ramai budak2 taman aku dah dekat depan rumah aku, aku rasa macam selamat sikit.

Bila bomba dah datang, satu dua tiga empat kereta bomba. Lepas tu, polis, forensik, wartawan, jurugambar pinjam tangga kat rumah aku sebab nak tangkap gambar. Aku memang dah tahu dah. Pastu adik aku kata, laaa nak tangkap gambar rupanya ingatkan nak tolong. hahaaha. ok jangan buat lawak time cemas ni boleh tak.

dekat satu jam lebih alhamdulillah api berjaya dipadamkan. Masa terbakar ni tuan rumah tak ada. Keluar. Diorang balik2 je masa tu api dah padam tinggal padamkan bara-bara api yang ada je. Nanti aku cerita full pasal kebakaran ni kat entri lain eh.

Ok, aku nak tekankan kat sini ialah. Bila kita rasa ada cabaran paling besar dalam hidup kita yang datang masa tu, ada orang lain yang lebih besar ujiannya. Contoh sangat-sangat simple, pasal kebakaran ni. Alhamdullillah bukan menimpa aku. Tengok, kecil je masalah kita tu sebenarnya. Itu yang buatkan aku bangkit dan lepas tu aku terus tak toleh belakang. Doakan aku istiqamah.

Lagi, tiba-tiba adik aku keluarkan majalah, em isu bulan tu aku tak ingat apa dia, tapi yang aku ingat, Fedtri Yahya ada tulis, hiduup ini terlalu singkat untuk muram dan bersedih *tak ingat ayat betul dia apa tapi yang ni yang aku absorb.

Lagi, Prof Dr Muhaya kata, renunglah sejauh mana ujian tu boleh buat kita dekat dengan Allah dan sejauh mana ujian yang datang tu buatkan kita jadi makin baik daripada semalam. Bila aku renung balik. YES! kedua-duanya aku dapat. So, Terima kasih Allah sebab sayang saya =) Terima kasih masalah sebab datang dan buat saya rasa kecewa.

See, tak ada sebab sebenarnya kita perlu marah dan melenting. Tu semua tipu daya syaitan. Persetankan!! Amboih ganasnya. okeh, kena ganas sikit! ehehehe

Banyak sangat. Banyak. banyak yang aku belajar. InsyaAllah harapnya lebih baik daripada semalam. Kan kesakitan tu ubat. Dekatlah dengan Allah. Allah segala-galanya buat kita. Tempat terbaik untuk kita mengadu, mengharap. 

Jangan hanya dekat dengan Allah semata-mata mengharapkan sesuatu balasan sahaja. Dekat dengan Allah walau apa pun yang kita lalui, masa senang dengan Allah, masa susah dengan Allah. Ingatan buat diri sendiri. =)

Lumrah, hati kita ni berbolak-balik. Ada masa tenang, ada masa gelisah. Tenang dengan Allah, gelisah pun biarlah dengan Allah bukan buat perkara yang bukan-bukan ye kawan. Banyakkan solat taubat daripada hajat. Taubat dahulu kemudian hajat. InsyaAllah Allah bagi kejayaan, kebahagiaan, ketenangan dan apa-apa sahaja yang kita hajatkan. 

Allah bimbinglah hambaMu ini. Doakan saya diberi  kekuatan LUAR BIASA dari Allah.

Syukur, aku hilang sesuatu, aku dapat sesuatu. =)

Sehingga bertemu lagi.
18.12.2012
3.55am